Plantarea pomilor

Perioada de plantare  este:  toamna, după căderea frunzelor sau primăvara după dezgheţarea şi zvântarea solului.Se fasonează radăcinile cu foarfecă ascuţită, înlăturându-se cele ofilite, mucegăite sau rupte,  se scurtează rădăcinile groase la 25-30 cm prin tăieturi oblice iar cele secundare se scurtează la 1/3 din lungime.

Lateral se pregăteşte o mocirlă formată dintr-un amestec de:   pământ -3 părţi,  balegă de vacă-2 părţi şi apoi apă până când amestecul capătă consistenţa smântănii.

Pe fundul gropii se introduce un strat de pământ de 15-20 cm, luat din muşuroiul format din pământul de la fund.

O persoană ţine pomul în groapă cu punctul de altoit la 3-4 cm mai sus de nivelul solului. Pomul se aşează în partea de nord a tutorelui la o depărtare de 4-5 cm de acesta.

Se pune pământ de la suprafaţă amestecat cu gunoi de grajd bine fermentat în jurul rădăcinilor, se aşează  cu mâna printre rădăcini, apoi se îndeasă bine.Se umple groapa cu un amestec de pământ de la suprafaţă şi gunoi de grajd bine fermentat şi apoi se calcă bine. In cazul plantării de toamnă  punctul de altoire se protejează iarna cu un muşuroi  de 25-30 cm  înălţime. Primăvara, după pornirea pomilor în vegetaţie,  muşuroiul se desface uşor cu sapa, formându-se în jurul pomului un lighean cu ajutorul căruia se vor uda mai uşor  pomii de 3-4 ori cu câte 10-15 l după perioade de 10-12 zile fără ploaie.

Dacă  se face plantarea de toamnă, iar plantaţia este neîmprejmuită, pomii se vor proteja împotriva iepurilor,  căprioarelor sau altor rozătoare prin înfăşurare cu hârtie de ambalaj,  saci  deterioraţi,    folie de polietilenă, legate cu sfoară. Primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetaţie a mugurilor, legătura se va desface.